2020-12-02 08:32Pressmeddelande

Hotel Giò vinner Solna stadsmiljöpris 2020

Bild på hotellobby med ett trappräcke i gjutjärn föreställande dansande personer i förgrundenI Hotel Giòs lobby möts de gamla originaldetaljerna, som detta fantastiska trappräcke, med den nya inredningen som är inspirerat av husets särart.

I våras öppnade Hotel Giò på Råsundavägen 1 efter att det tidstypiska 50-talshuset varsamt omvandlats från kontorsfastighet till hotell. Att ta tillvara husets själ och låta det inspirera hela hotellet och dess restaurang har hela tiden varit i fokus. Idag stod det klart att det arbetet nu belönats när Hotel Giò fått Solna stadsmiljöpris 2020.

Hotel och restaurang Giò invigdes den 31 mars i år i det välkända Hagahuset på Råsundavägen 1. På 50-talet inspirerades arkitekten Stig Annerfeldt av Giò Pontis Pirelliskrapa i Milano när han skapade huset. På samma sätt lät vi huset ge inspiration till inredning och koncept för Hotel Giò. Hotellet har 180 rum, restaurang och bar – allt med en känsla av Italienskt 50-tal. De tidstypiska detaljerna har bevarats och fått inspirera allt från inredning till design, skyltning och meny.  

 Vi är otroligt glada för priset, det har varit viktigt för oss att bevara och utveckla husets själ och det känns fantastiskt att det uppmärksammas av Solna stad. Vi vet att många Solnabor har en stark relation till byggnaden och vi får mycket uppskattning för hur vi omvandlat den till en välkomnande mötesplats, säger Eva Ilskog, General Manager Hotel Giò.

Fastigheten ägs av Fabege som varsamt förvandlat huset från kontor till hotell. Hållbarhetsaspekten har varit närvarande i hela processen och det bevisades när fastigheten nyligen nådde Excellence-nivå i miljöcertifieringen BREEAM-SE.

– Det har varit en fantastisk resa att få skapa Hotel Giò tillsammans med Kom Hotel. Vi har haft en gemensam vision om att försöka bevara Hagahusets känsla och charm genom att ta hänsyn till dess höga kvaliteter och omsorgsfullt utformade detaljer, vilket jag verkligen tycker att vi har lyckats med, säger Johanna Axe Skoglund, projektledare på Fabege.

Solna stadsmiljöpris delas årligen ut av byggnadsnämnden, för en byggnad, anläggning eller annan åtgärd i Solna som på ett bestående sätt förskönat stadsbilden. Motiveringen lyder;
"De exteriöra förändringarna är gjorda med stor hänsyn till byggnadens karaktär och med ursprungliga detaljer som förebild. Stor vikt har genomgående lagts vid design, hållbarhet och smarta digitala lösningar. Den specialdesignade interiören samspelar med de ursprungliga detaljerna i den välkända 50-talsbyggnaden."

 


Om Giò

Giò är en del av Best Western Hotels & Resorts som BW Signature Collection by Best Western och ger därmed alla gäster tillgång till bland annat det globala och prisbelönta lojalitetsprogrammet Best Western Rewards. I Skandinavien har kedjan över 180 hotell som alla erbjuder ett personligt boende. Samtliga hotell i Sverige är miljöcertifierade och jobbar för en hållbar utveckling. Alla våra svenska hotell är 100% rökfria. Hotellen kontrolleras årligen av en utomstående inspektör som säkerställer att alla kedjans hotell verkligen lever upp till kvalitetsprogrammet. Giò ägs och drivs av KFUM Central, en ideell förening med 3000 medlemmar med säte på Norrmalm. Allt överskott från hotellverksamheten tillfaller föreningen som bedriver verksamhet inom idrott, läger, kultur, integration och internationellt arbete, företrädelsevis för ungdomar.


Kontaktpersoner

Communications Manager
Corinna Björk
General Manager
Eva Ilskog